top of page
Etsi
  • Writer's pictureIida Aho

JOULUHERKUTTELU ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN KESKELLÄ

Päivitetty: 17. maalisk. 2021


Monelle meistä jouluruoka ja herkuttelu on suuri osa joulua. Entäs, jos tavoitteenasi on elämäntapamuutos? Kuinka toimia jouluherkuttelun suhteen elämäntapamuutoksen keskellä?


Aivan ensimmäiseksi haluan muistuttaa että, jos sinulla ei ole mitään tavoitetta muuttaa kehonkoostumustasi ja siihen ei ole tarvetta on aivan ok vaikka joulun aikana herkutellaan ja vaikka kaikki syöty ruoka ei olisikaan niin terveellistä, jos kuitenkin muulloin vuodesta ruokailutottumukset ovat suurimmaksi osaksi hyvintointia ja terveyttä tukevia. Jos taas sinulla on tavoitteena elämäntapamuutos ja kehonkoostumuksen muokkaaminen ja haluaisit toimia fiksusti elämäntapamuutoksen keskellä, mutta myös nauttia jouluherkuista, niin tämäkin on täysin mahdollista. Tällöin on vain hyvä ottaa tiettyjä asioita huomioon, jotta valintasi tukevat matkaasi.


MITEN?


Haluan antaa vinkkejä siihen millaiset valinnat tukevat elämäntapamuutosta, mutta antavat myös tilaa jouluherkuttelulle. Tahdon muistuttaa, että jokainen meistä on yksilö ja nämä antamani vinkit eivät välttämättä sovi aivan sellaisenaan jokaisen tavoitteeseen, mutta voit soveltaa niitä vielä itsellesi sopiviksi.


  • Syö aamupala.

  • Pidä huoli säännöllisestä ateriarytmistä.

  • Hyödynnä lautasmallia aterioilla.

  • Älä unohda kasvisten syöntiä. Pyri syömään joikaisella aterialla jotain kasvista eli vihanneksia, salaattia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.

  • Halutessasi voit myös valmistaa osan jouluruoista hieman kevyempään tapaan. Esimerkiksi tekemällä riisipuuron kevytmaitoon täysmaidon sijaan, vaihtamalla kinkun kalkkunaan, tai toteuttamalla laatikkoruoat pienemmällä kerma ja rasva määrällä.

  • Syö maikeita tai suolaisia herkkuja aterioiden päälle. Näin herkuttelu pysyy kohtuullisempana, kun et syö herkkuja tyhjään vatsaan.

  • Maistele, nauti ja syö rauhassa.

  • Tarkkaile kylläisyyden tunnettasi ja lopeta syöminen, kun vatsasi tuntuu sopivan täydeltä.

  • Jouluun kuuluu paljon muitakin ihania asioita, kun vain syöminen. Kehittele myös kaikenlaista muuta kivaa puuhaa jouluusi, nauti läheistesi seurasta ja joulun tunnelmasta.

Nyt lopuksi, kun vielä tarkastellaan antamiani vinkkejä liittyen joulun ajan ruokailuihin ne eivät poikkea juurikaan sellaisista asioista mitä olisi hyvä toteua myös " normaalissa " arjessakin. Joulun aikaan vaan helposti saatetaan unohtaa se tietylainen arkirytmi. Se on toisaalta hyväkin asia, mutta jos sinulla on kuitenkin tavoite joka vaatii tietynlaisia valintoja nämä kannattaa pitää mielessä.

En suosittele kenellekkään kieltäytymään täysin jouluherkuista, jos pidät niistä ja jos ei ole mikään pakko. Elämäntapamuutosta tehdessä onkin tärkeää kokeilla ja löytää uusia tapoja jotka kulkevat mukanasi joulusta toiseen jotta valintasi jatkossakin tukee saavutettua muutostasi.


Ihanaa ja tunnelmallista joulun aikaa!

118 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page