Etsi
 • Iida Aho

Monelle meistä jouluruoka ja herkuttelu on suuri osa joulua. Entäs, jos tavoitteenasi on elämäntapamuutos? Kuinka toimia jouluherkuttelun suhteen elämäntapamuutoksen keskellä?


Aivan ensimmäiseksi haluan muistuttaa että, jos sinulla ei ole mitään tavoitetta muuttaa kehonkoostumustasi ja siihen ei ole tarvetta on aivan ok vaikka joulun aikana herkutellaan ja vaikka kaikki syöty ruoka ei olisikaan niin terveellistä, jos kuitenkin muulloin vuodesta ruokailutottumukset ovat suurimmaksi osaksi hyvintointia ja terveyttä tukevia. Jos taas sinulla on tavoitteena elämäntapamuutos ja kehonkoostumuksen muokkaaminen ja haluaisit toimia fiksusti elämäntapamuutoksen keskellä, mutta myös nauttia jouluherkuista, niin tämäkin on täysin mahdollista. Tällöin on vain hyvä ottaa tiettyjä asioita huomioon, jotta valintasi tukevat matkaasi.


MITEN?


Haluan antaa vinkkejä siihen millaiset valinnat tukevat elämäntapamuutosta, mutta antavat myös tilaa jouluherkuttelulle. Tahdon muistuttaa, että jokainen meistä on yksilö ja nämä antamani vinkit eivät välttämättä sovi aivan sellaisenaan jokaisen tavoitteeseen, mutta voit soveltaa niitä vielä itsellesi sopiviksi.


 • Syö aamupala.

 • Pidä huoli säännöllisestä ateriarytmistä.

 • Hyödynnä lautasmallia aterioilla.

 • Älä unohda kasvisten syöntiä. Pyri syömään joikaisella aterialla jotain kasvista eli vihanneksia, salaattia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.

 • Halutessasi voit myös valmistaa osan jouluruoista hieman kevyempään tapaan. Esimerkiksi tekemällä riisipuuron kevytmaitoon täysmaidon sijaan, vaihtamalla kinkun kalkkunaan, tai toteuttamalla laatikkoruoat pienemmällä kerma ja rasva määrällä.

 • Syö maikeita tai suolaisia herkkuja aterioiden päälle. Näin herkuttelu pysyy kohtuullisempana, kun et syö herkkuja tyhjään vatsaan.

 • Maistele, nauti ja syö rauhassa.

 • Tarkkaile kylläisyyden tunnettasi ja lopeta syöminen, kun vatsasi tuntuu sopivan täydeltä.

 • Jouluun kuuluu paljon muitakin ihania asioita, kun vain syöminen. Kehittele myös kaikenlaista muuta kivaa puuhaa jouluusi, nauti läheistesi seurasta ja joulun tunnelmasta.

Nyt lopuksi, kun vielä tarkastellaan antamiani vinkkejä liittyen joulun ajan ruokailuihin ne eivät poikkea juurikaan sellaisista asioista mitä olisi hyvä toteua myös " normaalissa " arjessakin. Joulun aikaan vaan helposti saatetaan unohtaa se tietylainen arkirytmi. Se on toisaalta hyväkin asia, mutta jos sinulla on kuitenkin tavoite joka vaatii tietynlaisia valintoja nämä kannattaa pitää mielessä.

En suosittele kenellekkään kieltäytymään täysin jouluherkuista, jos pidät niistä ja jos ei ole mikään pakko. Elämäntapamuutosta tehdessä onkin tärkeää kokeilla ja löytää uusia tapoja jotka kulkevat mukanasi joulusta toiseen jotta valintasi jatkossakin tukee saavutettua muutostasi.


Ihanaa ja tunnelmallista joulun aikaa!

74 katselukertaa0 kommenttia
 • Iida Aho

Yksi mainio tapa säilöä syksyn omenasatoa on omenoiden kuivattaminen. Eikä hätää, jos et omista omenapuuta, myös kaupat ovat nyt pullollaan ihanan kirpeitä ja raikkaita kotimaisia omenoita!

Kuivatut omenasiivut toimivat terveellisenä naposteluvaihtehtona sellaisenaan. Tämän lisäksi ne sopivat myös mainiosti maustamattoman jogurtin tai myslin kera herkuteltavaksi. Kuivatut omenasiivut ovat maultaan mukavan kirpsakoita ja makeita. Tykkään itse napostella niitä aivan sellaisenaan.


Seuraavan kuvan alta löydät helpon valmistusohjeen näihin.


KUIVATUT OMENASIIVUT


Mieluinen määrä kotimaisia omenoita

Leivinpaperia


Pese ja kuivaa omenat. Poista omenoista niiden siemenkodat pois, mutta jätä omenaan kuoret. Omenan kuorissa on terveellistä ravintokuitua ja muitakin hyödyllisiä ainesosia.

Viipaloi omenat noin noin 2 mm leivyisiksi ohuiksi siivuiksi ja asettele ne vieretysten leivinpaperin päälle. Vältä laittamasta omenasiivuja päällekkäin. Laita omenasiivut kuivamaan johonkin kuivaan paikkaan, jossa ilman vaihtuvuus on hyvä. Itse kuivatan omenasiivuni huoneenlämpöisessä saunassa. On tärkeä kuivattaa omenat huolellisesti, jotta ne eivät pilaannu. 2 - 3 päivää riittää hyvin omenoiden kuivattamiseen huoneen lämmössä, jos omenasiivut ovat vain riittävän ohuita.

Säilytä valmiit kuivatut omenaviipaleet ilmatiivissä lasipurkissa. Ne säilyvät niin kauan, kun mitään pilantumisen merkkejä ei ole havaittavissa.Omenaisia naposteluhetkiä!

68 katselukertaa0 kommenttia
 • Iida Aho

Päivitetty: 29. syys 2020Olen Iida Aho koulutettu Personal Trainer Ylivieskasta (MPT -koulutus Fitvertstas 2019). Minut liikunta-alalle on tuonut vahva halu auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja menemään kohti heidän henkilökohtaisia tavoiteitaan ja unelmiaan.

Olen todella onnellinen, kun uskaltauduin vajaa vuosi sitten irtisanoutua parturi-kampaajan työstä ja lähteä seuraamaan omaa vahvaa intohimoani ja aloittaa hiljalleen toimimaan Personal Trainer -yrittäjänä.


PARTURI- KAMPAAJASTA PERSONAL TRAINERIKSI


Rakastan työskennellä ihmisten parissa. Se asia korostui myös edellisessä ammatissani, kun toimin parturi-kampaajana. Tuo parturi-kampaajan työ ei vaan tuntunut viimeisinä vuosina enään niin merkitykselliseltä työltä. Minulle alkoi muodostua entistä vahvemmin tunne, että tahdon tehä töitä itselleni merkittävämpien asioiden parissa.


Pitkäaikainen kiinnostukseni terveyteen liittyviin asioihin, liikunnallinen elämäntapani ja useampien vuosien tavoitteellinen treenaaminen kuntosalilla on antanut minulle niin paljon hyvää oloa, terveyttä ja itsevarmuutta. Tämän kaiken ansiosta minulle on syntynyt vahva halu auttaa ja innostaa muita ihmisiä liikkumaan, syömään hyvin ja tekemään asioita heidän hyvinvointinsa eteen.


Haluan olla aidosti tukena ja apuna asiakkailleni ja pidän huolen, että tavoitteet saavutetaan fiksusti, tehokkaasti mutta myös turvallisesti. Lisätietoa palveuistani löydät täältä.


Halusin aloittaa blogin kirjoittamisen, jotta voisin ispiroida ihmisiä tätäkin kautta Instagram ja Facebook -tilieni lisäksi. Hyvinvointi, treeni ja ravitsemus ovat aihepiirejä joiden pariin pääset tässä blogissa. Lisäksi pääset myös nauttimaan terveellisistä ja herkullisista ruokaresepteistä!
90 katselukertaa0 kommenttia

© 2020 Iida Emilia Personal Trainer